Translate

joi, 17 martie 2011

sa fie inceputul sfarsitului?

Sa fie inceputul sfarsitului?
Intrebarea asta cred ca e acum pe buzele tuturor...sau daca nu, macar a incoltit in mintea multor oameni. Si e de la sine inteles, mai ales dupa ce s-a petrecut in Japonia in ultimele zile.
2012.... Un an atat de controversat si atat de discutat... Si cand te gandesti ca suntem in martie deja, iar pana la sfarsitul anului (sau "al lumii") nu mai sunt decat cateva luni...
Am auzit persoane care isi fac griji in legatura cu apropierea lunii de pamant, de cutremurele ce se vor produce din aceasta cauza... la toate acestea se adauga previziunile maiasilor... sunt multe, multe care ne pun (sau ar trebui sa ne puna)  pe ganduri...
Ar trebui sa ne pregatim sufleteste pentru sfarsitul lumii? Se pare ca tot mai multe argumente converg spre concluzia ca in 2012 ceva cu totul surprinzator si inimaginabil se va petrece cu planeta noastra si implicit cu noi, locuitorii ei. Inainte de a accepta sau respinge aceste argumente, e bine sa le cunoastem. Si bineinteles, sa ne intrebam: suntem oare pregatiti pentru anul 2012?

"The Guardian publica un infiorator raport al Pentagonului care vorbeste despre anul 2012, asociindu-l cu sfarsitul lumii, cand intreaga omenire va ajunge la in moment de cumpana. D-ale vietii, anticipeaza conform datelor cercetatorilor ca timpul va ajunge la zero, clima se va schimba dramatic, iar ADN-ul uman va fi reprogramat. Pamantul va suferi din cauza schimbarilor bruste de clima si milioane de oameni vor muri de foame si razboaie.

Pe masura ce ne apropiem de anul 2012, vor avea loc mai multe schimbari la nivelul planetei, care vor provoca modificari radicale si bruste de clima si vor duce la anarhie, se arata intr-un raport al Pentagonului. Teoria este sustinuta de mayasi, care prevad ca „sfarsitul timpului“ va avea loc pe 21 decembrie 2012. Calendarul Maya se incheie brusc la aceasta data, cu toate ca, in trecut, mayasii, care erau foarte avansati in astronomie, calculasera date cosmice pana la milioane de ani."


"Previziunile sunt sumbre pentru perioada premergatoare anului 2012. Dupa 2010, Europa va suporta o schimbare radicala de clima si se estimeaza ca milioane de oameni vor muri din cauza foametei si a razboiului. La nivel planetar, avem de-a face cu o inversiune a polilor magnetici, fenomen care se petrece o data la 13.000 de ani, deci de doua ori intr-un mare ciclu cosmic de 26.000 de ani. De asemenea, asistam la o crestere a rezonantei magnetice a Pamantului, care a inceput din 1980. Prin urmare, in anul 2012, timpul va atinge valoarea zero. In prezent, ziua are de fapt doar 16 ore, in loc de 24, din cauza faptului ca rezonanta are 12 cicli pe secunda, fata de 7,83 cicli pe secunda."

Ok, chestia asta cu "ziua are 16 ore", nu am inteles-o. Sau daca ma gandesc mai bine, cred ca de asta ma simt eu asa de obosita in ultima vreme si am devenit mai lenesa :D
Lasand gluma la o parte, ceva-ceva se intampla. Ca timpul nu va mai exista, ca o serie de cataclisme vor distruge Pamantul si implicit, pe noi, sau ca ne vom transforma in "altceva" cu un ADN cu 12 spirale, toata chestia asta cu "Sfarsitul lumii" chiar imi da de gandit. Si ce nu inteleg e de ce 2012? Exact cand termin eu facultatea? Cand ar trebui sa imi incep, intr-un fel, viata? ;)) Bizar...

Oricum,tot legat de sfarsitul lumii s-au facut multe filme. Mai jos, am un top al celor mai spectaculoase feluri in care s-ar putea sfarsi viata pe Pamant.

  1.Knowing (2009)

In 1959, la scoala, un grup de copii deseneaza imagini despre cum va arata planeta in viitor. 50 de ani mai tarziu capsula in care au fost pastrate este deschisa: unul dintre desene contine numai cifre. Un parinte ingrjiorat (Nicholas Cage), astrofizician intamplator, incearca sa sparga codul si isi da seama ca toate cifrele se refera la dezastre, datele la care s-au petrecut si numarul celor care si-au pierdut viata. Catastrofele, naturale sau declansate de om, nu s-au terminat inca: mai sunt 3.




2. Children of Men (2006)

Sfarsitul e legat de copii si in Children of Men. Filmul este o distopie si porneste de la ideea infertilitatii: sfarsitul lumii va veni atunci cand oamenii nu se vor mai putea reproduce. In 2027, cel mai tanar cetatean al planetei – in varsta de 18 ani – tocmai a murit. Stiinta nu poate explica ce se intampla, in lume domneste anarhia si peste tot refugiatii cauta adapost. Mult mai inspaimantatoare decat lipsa copiilor este reactia oamenilor ravasiti de razboi, paranoia si de frustrari. Dar speranta palpaie in toti cand e descoperita o femeie insarcinata.


3. 28 Days Later (2002)

Scenariul imagineaza un sfarsit al lumii cauzat de infectarea cu un virus. Nu un virus letal, ci unul psihologic care ii face pe cei expusi groaznic de violenti si insetati de crima. Macelarindu-se intre ei, aproape ca s-au eliminat complet. Cum ar fi sa te trezesti si apocalipsa sa se fi petrecut deja? In 28 Days Later, Jim isi revine din coma intr-o Londra pustie.



4. Sunshine (2007)

Epoca glaciara reprezinta o teama veche, reactualizata de problema incalzirii globale. In Sunshine, Soarele moare. Terra se stinge si ea treptat in lipsa sursei vitale de caldura si energie. Echipe de astronauti sunt trimise in spatiu pentru a provoca o explozie care ar putea genera o supernova in interiorul Soarelui, declansand astfel o reinnoire energetica. Dar cand un membru al echipajului face o greseala, operatiunea de salvare e compromisa.




5. The Day After Tomorrow (2004)

Scenariul filmului imagineaza cea mai dezastruoasa varianta a incalzirii globale, asa cum o cunoastem astazi. Dupa ce un ghetar masiv se desprinde dintr-un bloc de gheata al Antarcticii, clima planetei este bulversata. In New York ploua incontinuu de 3 saptamani, in Los Angeles e rascolit de tornada dupa tornada, iar peste tot in lume sunt dezastre ecologice, inundatii si fenomene naturale incontrolabile. Lantul de dezastre marcheaza inceputul unei noi ere glaciare.


6. 2012 (2009)

Regizat de Roland Emmerich, acelasi regizor care a facut si Independence Day (sfarsitul lumii adus de o invazie extraterestra) si The Day After Tomorrow, 2012 reprezinta obsesia apocaliptica cea mai discutata in ultimii ani. In film, o echipa de geofizicieni descopera ca centrul pamantului s-a supraincalzit din cauza exploziilor si a furtunilor solare frecvente din ultimii ani. Scoarta terestra devine instabila, iar specia umana e amenintata cu extinctia. Cu atat mai mult cu cat guvernele nu intentioneaza sa avertizeze populatia.





 7. Deep Impact (1998)

Cand se afla ca o cometa se indreapta spre Terra, iar rezultatul va fi probabil nimicitor, supravietuirea umanitatii e cel mai important lucru. Prin tragere la sorti, sunt alesi 800 de oameni care sa fie salvati si sa perpetueze specia. Spre deosebire de Armageddon (1998) unde personajul lui Bruce Willis distruge asteroidul si moare eroic, in Deep Impact cometa nu poate fi oprita.



Un loc special, in afara topului, il ocupa productia Pixar: Wall-E (2008). Peste 700 de ani, Pamantul e atat de poluat incat toti oamenii au plecat, zburand in spatiu si gasind noi planete pe care sa le locuiasca (si sa le polueze). In urma lor, a ramas totusi cineva – robotul Wall-E. Conceput pentru a ajuta la debarasarea de gunoaie si fier vechi, Wall-E isi petrece timpul incercand sa inteleaga la ce-au putut folosi odata toate acele vechituri. Probabil ca sfarsitul lumii nu a fost niciodata atat de frumos si de nostalgic.




 Ei, dragii mei, acum ce mai ramane de spus? To end or not to end?....

2 comentarii:

  1. ... s-o termina ea, lumea, dar poate nu chiar acus-acus... http://www.descopera.ro/stiinta/5112330-apocalipsa-2012-10-motive-pentru-care-lumea-nu-se-sfarseste-in-2012

    RăspundețiȘtergere
  2. Anatol Basarab vorbea despre o trecere spirituala. Sfarsitul timpului are mai multe intelese, iar timpul este un sistem de referinta ce difera pe fiecare planeta. Cand a spus ca o zi are doar 16 ore s-a referit la faptul ca timpul trece mai repede. Acele de ceasornic tot fac 360 de grade, o rotatie completa, 24 de ore. Dar acel timp se scurge mai rapid, momentul e mai scurt cu alte cuvinte :).
    @Liuba Grecea foarte interesant linkul ce ni l-ai daruit.

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza :)